Skip to content
Urban Home

Mazurek krok po kroku: wypróbuj ten prosty przepis na wielkanocne ciasto

Przepis na wielkanocny mazurek

Ten przepis na szybki i prosty w wykonaniu wielkanocny mazurek skradnie serca miłośników słodkości.

Poniżej znajdziesz recepturę i listę zakupów!

Wielkanocny mazurek zazwyczaj ma kształt kwadratu lub prostokąta, więc przygotuj właśnie taką blaszkę do pieczenia. Nie obawiaj się też, że ciasto nie wyrasta – tak powinno być! W tradycyjnej wersji jego wysokość nie powinna przekraczać 4 cm.

 

Składniki

Ciasto na wymiar 20 cm x 30 cm

  • 300 g mąki pszennej (około 2 szklanki)
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 100 g cukru pudru (około 1 szklanki)
  • cukier wanilinowy (1 opakowanie)
  • 3 żółtka
  • Masa kajmakowa

 

Skorzystaj z gotowego produktu lub kup mleko skondensowane w puszkach i gotuj je w garnku wypełnionym wodą przez około 2 godziny. Następnie wyjmij puszki i pozostaw do wystygnięcia.

 

Wykonanie

  • Przesyp mąkę przez sitko. Dodaj do niej pokrojone na mniejsze kawałki masło, a następnie cukier puder i cukier wanilinowy (może też użyć wanilii, dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku). Wymieszaj ciasto i zagniataj je rękoma. Dodaj żółtka.
  • Gdy wszystkie składniki się połączą, a Ty otrzymasz jednolitą „kulkę” ciasta, zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki. Powinno w niej być około 1,5 godz.
  • Po tym czasie wyjmij je i rozwałkuj na płasko na kształt przygotowanej blachy do pieczenia.
  • W międzyczasie nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni.
  • Przygotowane ciasto przełóż do blachy i następnie nakłuj widelcem.
  • Wstaw je do piekarnika i piecz około 25 minut. Ciasto powinno mieć złotawy kolor. Odstaw je na chwilę, żeby przestygło.

Wyłóż dżem (dla zrównoważenia słodkości najlepszy będzie malinowy lub z owoców leśnych – są dość kwaśne), a następnie masę kajmakową. Postaraj się równomiernie ją rozsmarować.

 

Teraz czas na sztukę!

Dekoracje

Tradycyjnie mazurek ozdabia się bakaliami, migdałami, skórką pomarańczową lub dekoracjami z masy cukrowej z tematycznym motywem – zajączkami, pisankami lub baziami.

Lista zakupów:

  • Mąka pszenna
  • Masło
  • Cukier puder
  • Cukier wanilinowy
  • Jajka
  • Mleko skondensowane
  • Dżem malinowy lub z owoców leśnych
  • Dekoracje (do wyboru: orzechy, ozdoby z cukru, skórka pomarańczowa, kolorowe posypki, płatki migdałów)