Skip to content
Urban Home

Kolorowe Jajka na Wielkanoc - wypróbuj efektowny przepis jak z Instagrama

Kolorowe Jajka na Wielkanoc

Prosty i szybki przepis na pyszne jajka - idealnie sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole.

Czego potrzebujemy?

- 6 jajek,
- 2-3 dużych buraków,
- pół szklanki octu

 

Co robimy?
  1. Najpierw obieramy buraki i kroimy je na mniejsze kawałki.
  2. Zalewamy je litrem wrzącej wody. Dodajemy ocet.
  3. Następnie gotujemy je przez około 30 minut.
  4. Powstały wywar studzimy (uprzednio wybierając już buraki, bo nie będą tu potrzebne).
  5. W międzyczasie osobno gotujemy jajka na twardo. Je również studzimy.
  6. Po obraniu ich ze skorupki wkładamy je do naszego wywaru buraczanego na około 30 minut.
  7. Dzięki temu zabiegowi powstanie piękna, różowa obwódka. Gdybyście chcieli uzyskać jeszcze mocniejszy efekt kolorystyczny, to po prostu zostawcie jajka w wywarze na dłużej. 


Później trzeba je pokroić na połówki.
Wystarczy jeszcze troszkę soli i koperku... voila! 

 

Nasza propozycja wygląda naprawdę efektownie. A jakie Ty masz przepisy na wielkanocne jajka? Chętnie je wypróbujemy 🙂