Przepis na wielkanocny mazurek
Ten przepis na szybki i prosty w wykonaniu wielkanocny mazurek skradnie serca miłośników słodkości.
Poniżej znajdziesz recepturę i listę zakupów!
Wielkanocny mazurek zazwyczaj ma kształt kwadratu lub prostokąta, więc przygotuj właśnie taką blaszkę do pieczenia. Nie obawiaj się też, że ciasto nie wyrasta – tak powinno być! W tradycyjnej wersji jego wysokość nie powinna przekraczać 4 cm.
Składniki
Ciasto na wymiar 20 cm x 30 cm
- 300 g mąki pszennej (około 2 szklanki)
- 200 g masła (1 kostka)
- 100 g cukru pudru (około 1 szklanki)
- cukier wanilinowy (1 opakowanie)
- 3 żółtka
- Masa kajmakowa
Skorzystaj z gotowego produktu lub kup mleko skondensowane w puszkach i gotuj je w garnku wypełnionym wodą przez około 2 godziny. Następnie wyjmij puszki i pozostaw do wystygnięcia.
Wykonanie
- Przesyp mąkę przez sitko. Dodaj do niej pokrojone na mniejsze kawałki masło, a następnie cukier puder i cukier wanilinowy (może też użyć wanilii, dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku). Wymieszaj ciasto i zagniataj je rękoma. Dodaj żółtka.
- Gdy wszystkie składniki się połączą, a Ty otrzymasz jednolitą „kulkę” ciasta, zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki. Powinno w niej być około 1,5 godz.
- Po tym czasie wyjmij je i rozwałkuj na płasko na kształt przygotowanej blachy do pieczenia.
- W międzyczasie nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni.
- Przygotowane ciasto przełóż do blachy i następnie nakłuj widelcem.
- Wstaw je do piekarnika i piecz około 25 minut. Ciasto powinno mieć złotawy kolor. Odstaw je na chwilę, żeby przestygło.
Wyłóż dżem (dla zrównoważenia słodkości najlepszy będzie malinowy lub z owoców leśnych – są dość kwaśne), a następnie masę kajmakową. Postaraj się równomiernie ją rozsmarować.
Teraz czas na sztukę!
Dekoracje
Tradycyjnie mazurek ozdabia się bakaliami, migdałami, skórką pomarańczową lub dekoracjami z masy cukrowej z tematycznym motywem – zajączkami, pisankami lub baziami.
Lista zakupów:
- Mąka pszenna
- Masło
- Cukier puder
- Cukier wanilinowy
- Jajka
- Mleko skondensowane
- Dżem malinowy lub z owoców leśnych
- Dekoracje (do wyboru: orzechy, ozdoby z cukru, skórka pomarańczowa, kolorowe posypki, płatki migdałów)