Sezonowe owoce i warzywa w Polsce
Czas na małą lekcję przyrody? Wiosną natura budzi się do życia, a na naszych stołach pojawiają się świeże, sezonowe owoce i warzywa. W Polsce naprawdę możemy cieszyć się ich szerokim wyborem. O tym, że warto wprowadzić je do swojego codziennego menu, nie musimy Was przekonywać, bo są naprawdę pyszne, ale kryją też w sobie wiele witamin. Zebraliśmy kilka najpopularniejszych i chcemy je Wam przybliżyć. Na końcu czeka też na Was przepis na tartę!
Sezonowe warzywa
Jaki kolor najbardziej kojarzy nam się z wiosną? Oczywiście zielony! Dlatego na stole nie może zabraknąć różnych rodzajów sałaty. Aby jak najdłużej pozostały świeże, warto zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Po umyciu liści, można położyć je w lodówce między warstwy papierowego ręcznika. Ważne są bowiem przepływ powietrza i odprowadzanie wilgoci. Jakie zalety ma sałata? Zawiera w sobie błonnik i kwas foliowy, a także witaminy z grupy B, C i E oraz żelazo, potas i magnez. Zielone są również szparagi (choć w sklepach możecie również spotkać odmianę białą i fioletową). To źródło witamin A, C, E, K oraz folianów i błonnika. Mają niewiele kalorii, dlatego w swoją dietę powinny wpisać je osoby, które dbają o linię 😉 Szparagi można grillować, gotować (tu przyda się specjalny, wysoki garnek), smażyć lub dusić. Warto spróbować prostego przepisu na szparagi grillowane z odrobiną oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Grillowanie podkreśli ich delikatny smak i nada im lekko wędzony aromat. Uwielbiamy je z sosem holenderskim! Sezonowe owoce i warzywa w kolorze zielonym to również bób. Ten niepozorny produkt zawiera w sobie białko, witaminę B, węglowodany i błonnik. Wiecie, że pochodzi z Afryki? Teraz uprawiany jest na całym świecie! Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na przyrządzenie bobu jest gotowanie go na parze przez kilka minut, a następnie podawanie z masłem i świeżymi ziołami. Pyszne! Sezonowe owoce Wiosną cieszymy się soczystymi, pachnącymi owocami. Na pierwszym miejscu wśród ulubieńców są oczywiście truskawki! Podobnie jak poprzednicy bogate są w witaminę C, potas, kwas foliowy i błonnik. Te słodkości sprawdzą się idealnie jako przekąska, dodatek do deserów, koktajli czy też jako składnik w domowych dżemach i galaretkach. Przepis na orzeźwiające smoothie truskawkowe jest prosty: wystarczy zmiksować truskawki z jogurtem naturalnym, sokiem z limonki i odrobiną miodu. Choć kojarzy się z owocem, to tak naprawdę jest warzywem! Mowa oczywiście o rabarbarze. Charakteryzuje się specyficznym, kwaśnym smakiem, który jednak ma swoje grono fanów. Jest bogaty w witaminy C, K i błonnik. Najprostszy przepis na deser z rabarbarem to po prostu pokrojenie go na kawałki, a następnie posypanie kruszonką z masła, mąki i cukru. Kilkanaście minut w piekarniku i voila! Wiosenne warzywa i owoce, takie jak bób, szparagi, truskawki i rabarbar, nie tylko dodają smaku naszym posiłkom, ale także dostarczają cennych składników odżywczych. Warto korzystać z nich podczas sezonu! A tymczasem podajemy Wam przepis na klasyczne ciasto na tartę, które w zależności od potrzeb, możecie dopasować i podać na słodko (np. z kremem mascarpone i truskawkami) lub słono (z serem pleśniowym, szparagami i sosem w stylu beszamel). Przepis na tartę Sekretem kruchej tarty są nie tylko wysokiej jakości składniki, ale też przesianie mąki wraz z proszkiem do pieczenia! I specjalna metoda przygotowywania😉 Składniki:
- 250 g mąki (szklanka mąki)
- 15 g proszku do pieczenia (ok. ¼ łyżeczki)
- 130 g masła (prawie 2/3 kostki masła)
- 1 łyżka oleju
- Pół łyżeczki soli (do przygotowania tarty na słodko wykorzystaj łyżkę cukru)
- ¼ szklanki wody
Kroki przygotowania:
- Zacznij od przesiania przez sitko mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
- Następnie dodaj zimne masło (to ważne, bo potrzebujemy uformować kulkę z ciasta), sól, olej i mąkę przesiej razem z proszkiem.
- Dodaj zimne masło, sól, olej i połącz je razem siekając wszystkie składniki nożem.
- Ostatnim elementem jest woda. Całość zagniataj do uzyskania gładkiego ciasta.
- Teraz czas na relaks albo przygotowanie pozostałych składników – gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- Naszykuj formę do pieczenia o średnicy 26/28 cm. Pokryj ją cienką warstwą masła.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Przełóż na formę.
- Teraz bardzo ważne: nakłuj je widelcem, a następnie przykryj papierem do pieczenia i wysyp na wierzch fasolę lub groch. Dzięki temu ciasto się upiecze, ale nie wyrośnie zanadto.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut.
- Po tym czasie wyjmij je, odłóż fasolę (groch) oraz papier i piecz przez kolejne 10 minut.
- Następnie dodaj ulubione składniki i piecz dalej (jeśli tego wymaga przepis) lub wyłóż krem i udekoruj świeżymi owocami.
Kiedy już zaopatrzysz się w szparagi i truskawki, wykorzystaj składniki na przygotowanie tej prostej sałatki!
Przepis na sałatkę ze szparagami Składniki:
- Sałata (wybierz ulubiony rodzaj)
- Świeże liście szpinaku
- Rzodkiewka
- Truskawki
- Szparagi
- Wędzony łosoś w plastrach
- Ser feta
- Ocet balsamiczny
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Zacznij od umycia wszystkich warzyw. Następnie odsączoną na ręczniku papierowym sałatę i szpinak ułóż na talerzu.
- W międzyczasie postaw wodę na szparagi. Gdy zacznie się gotować, dodaj i po około 5-6 minutach będą gotowe.
- Następnie pokrój truskawki i rzodkiewkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki łososia.
- Na wierzch ułóż szparagi, a całość przyprósz pokruszonym serem feta.
- Na koniec dodaj przyprawy i kilka kropli octu balsamicznego. Wydobędzie świetny smak truskawek i podkręci smak sałatki!
PS Nie zapomnij zaprosić sąsiadów na degustację!