Kolorowe Jajka na Wielkanoc
Prosty i szybki przepis na pyszne jajka – idealnie sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole.
Czego potrzebujemy?
– 6 jajek,
– 2-3 dużych buraków,
– pół szklanki octu
Co robimy?
- Najpierw obieramy buraki i kroimy je na mniejsze kawałki.
- Zalewamy je litrem wrzącej wody. Dodajemy ocet.
- Następnie gotujemy je przez około 30 minut.
- Powstały wywar studzimy (uprzednio wybierając już buraki, bo nie będą tu potrzebne).
- W międzyczasie osobno gotujemy jajka na twardo. Je również studzimy.
- Po obraniu ich ze skorupki wkładamy je do naszego wywaru buraczanego na około 30 minut.
- Dzięki temu zabiegowi powstanie piękna, różowa obwódka. Gdybyście chcieli uzyskać jeszcze mocniejszy efekt kolorystyczny, to po prostu zostawcie jajka w wywarze na dłużej.
Później trzeba je pokroić na połówki.
Wystarczy jeszcze troszkę soli i koperku… voila!
Nasza propozycja wygląda naprawdę efektownie. A jakie Ty masz przepisy na wielkanocne jajka? Chętnie je wypróbujemy 🙂