Czas na małą lekcję przyrody? Wiosną natura budzi się do życia, a na naszych stołach pojawiają się świeże, sezonowe owoce i warzywa. W Polsce naprawdę możemy cieszyć się ich szerokim wyborem. O tym, że warto wprowadzić je do swojego codziennego menu, nie musimy Was przekonywać, bo są naprawdę pyszne, ale kryją też w sobie wiele witamin. Zebraliśmy kilka najpopularniejszych i chcemy je Wam przybliżyć. Na końcu czeka też na Was przepis na tartę!
Jaki kolor najbardziej kojarzy nam się z wiosną? Oczywiście zielony! Dlatego na stole nie może zabraknąć różnych rodzajów sałaty. Aby jak najdłużej pozostały świeże, warto zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Po umyciu liści, można położyć je w lodówce między warstwy papierowego ręcznika. Ważne są bowiem przepływ powietrza i odprowadzanie wilgoci. Jakie zalety ma sałata? Zawiera w sobie błonnik i kwas foliowy, a także witaminy z grupy B, C i E oraz żelazo, potas i magnez.
Zielone są również szparagi (choć w sklepach możecie również spotkać odmianę białą i fioletową). To źródło witamin A, C, E, K oraz folianów i błonnika. Mają niewiele kalorii, dlatego w swoją dietę powinny wpisać je osoby, które dbają o linię 😉 Szparagi można grillować, gotować (tu przyda się specjalny, wysoki garnek), smażyć lub dusić. Warto spróbować prostego przepisu na szparagi grillowane z odrobiną oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Grillowanie podkreśli ich delikatny smak i nada im lekko wędzony aromat. Uwielbiamy je z sosem holenderskim!
Sezonowe owoce i warzywa w kolorze zielonym to również bób. Ten niepozorny produkt zawiera w sobie białko, witaminę B, węglowodany i błonnik. Wiecie, że pochodzi z Afryki? Teraz uprawiany jest na całym świecie! Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na przyrządzenie bobu jest gotowanie go na parze przez kilka minut, a następnie podawanie z masłem i świeżymi ziołami. Pyszne!
Sezonowe owoce
Wiosną cieszymy się soczystymi, pachnącymi owocami. Na pierwszym miejscu wśród ulubieńców są oczywiście truskawki! Podobnie jak poprzednicy bogate są w witaminę C, potas, kwas foliowy i błonnik. Te słodkości sprawdzą się idealnie jako przekąska, dodatek do deserów, koktajli czy też jako składnik w domowych dżemach i galaretkach.
Przepis na orzeźwiające smoothie truskawkowe jest prosty: wystarczy zmiksować truskawki z jogurtem naturalnym, sokiem z limonki i odrobiną miodu.
Choć kojarzy się z owocem, to tak naprawdę jest warzywem! Mowa oczywiście o rabarbarze. Charakteryzuje się specyficznym, kwaśnym smakiem, który jednak ma swoje grono fanów. Jest bogaty w witaminy C, K i błonnik. Najprostszy przepis na deser z rabarbarem to po prostu pokrojenie go na kawałki, a następnie posypanie kruszonką z masła, mąki i cukru. Kilkanaście minut w piekarniku i voila!
Wiosenne warzywa i owoce, takie jak bób, szparagi, truskawki i rabarbar, nie tylko dodają smaku naszym posiłkom, ale także dostarczają cennych składników odżywczych. Warto korzystać z nich podczas sezonu!
A tymczasem podajemy Wam przepis na klasyczne ciasto na tartę, które w zależności od potrzeb, możecie dopasować i podać na słodko (np. z kremem mascarpone i truskawkami) lub słono (z serem pleśniowym, szparagami i sosem w stylu beszamel).
Przepis na tartę
Sekretem kruchej tarty są nie tylko wysokiej jakości składniki, ale też przesianie mąki wraz z proszkiem do pieczenia! I specjalna metoda przygotowywania😉
Składniki:
Kroki przygotowania:
Kiedy już zaopatrzysz się w szparagi i truskawki, wykorzystaj składniki na przygotowanie tej prostej sałatki!
Przepis na sałatkę ze szparagami
Składniki:
Przygotowanie:
PS Nie zapomnij zaprosić sąsiadów na degustację!